Nano akışkanların ısı transferi üzerindeki etkileri
Güncel bir konu olması nedeniyle, nano akışkanların ya da nano partiküllerin ısı transferi üzerindeki etkilerini yazmak istedim. Bildiğiniz gibi şu aralar daha iyi ısı transfer etkinliği veren nano partiküller üzerlerinde testler gerçekleştirilmekte. Farklı basınçlar ve yüzeyler üzerinde, kullanılan nano akışkan cinsine göre ne türlü ısı transfer karakteristiklerinin oluştuğu incelenmekte. İşte bir ingilizce kaynaktan edinmiş olduğum, nano akışkanların ısı transferı üzerindeki etkileri. Sadece sonuç kısmını ekliyorum.
2. Nano akışkanların CHF’si ve ısı transfer katsayısı üzerinde kütle derişiminin önemli oranda etkisi vardır. Isı transfer etkinliği ile CHF, kütle derişimi %1’in altına düştüğünde, önemli oranda artmaktadır. Fakat derişim %1’i geçtiği zaman CHF temel olarak sabit bir değere ulaşır ve ısı transferi kötüye gitmeye başlar. Tüm test basınçlarında maksimum ısı transfer katsayısı değeri sağlayan %1 gibi bir derişim oranı bulunmaktadır.
3. Basıncın ısı transfer katsayısı ve CHF üzerinde önemli bir etkisi bulunmaktadır. Test basıncının düşmesi ile birlikte ısı transferi ve CHF’nin ciddi oranda arttığı görülmüştür. Atmosferik basınçlarda, CHF ve ısı transfer katsayısı artabilir, bu artım değerleri %25, %50 ve hatta basınç değeri 7.4 kPa olması halinde %150 ve %200’lere kadar çıkabilir.
4. CuO nano parçacık suspansiyonu ısı transfer performansını ve düşük basınçlarda, yivli yüzeylerdeki ısı bacası verimini arttırmaktadır. Nano akışkanlar, ısı bacalarındaki ısı transferi karakteristiğini arttıran yeni bir iş akışkanıdır.
Teknik bir ingilizce olduğu için ve çevirdiğim makalenin resmi bir tez olması nedeniyle çeviri yaparken zaman zaman zorlandım ve doğruyu söylemek gerekirse bazı bölümlerin çevirileri hatalı da olabilir. Fakat sonuç kısmını okuduğunuzda, temel olarak nasıl bir etki söz konusu olduğunu öğrenmiş olacaksınız.
Tags: heat transfer, nano akışkanlar, nano particles, nanofluids, pool boiling
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply