search
Categories
Sponsors
VirtualMetric Hyper-V Monitoring, Hyper-V Reporting
Archive
Blogroll

Badges
MCSE
Community

Cozumpark Bilisim Portali
Posted in Hosting & IIS7 | 1 Comment | 7,205 views | 02/02/2011 11:25

Bulut bilişim, sunulacak olan servislerin hangi lokasyon ya da sunucu üzerinde bulunduğu farketmeksizin, sanallaştırma teknolojisi ile geniş bir hizmet alanına yayılması anlamına gelmektedir. Bulut bilişimin, bilişim sektörüne kattığı değerler arasında esneklik, verimlilik, yüksek erişilebilirlik ve tüm bu avantajların yanında karlılık vardır. Bu yüzden bulut bilişime kelime anlamı olarak esneklik, verimlilik, yüksek erişilebilirlik ve karlılık diyebiliriz. Bulut bilişime geçiş yapabilmek için tüm bu kelime anlamlarından tek bir tanesine sahip olabilmek yeterlidir aslında. Dolayısıyla genel kanının aksine, bulut bilişim için yüzde yüz erişilebilirliğe ulaşmak bir gereksinim veya şart değildir.

Bulut bilişim, servisleri donanımlardan bağımsız kılmaya çalışır. Eskiden, verilecek olan servisler, üzerinde çalışılan sunucu donanımlarına bağlı olarak sınırlanırken, bulut bilişim bu sınırlamaları ortadan kaldırarak, genişleyen servislerle doğru orantılı olarak yeni donanımların da sunucu havuzuna eklenebilmesini olanak sağlamıştır.

Örneğin, bir müşterinin web sitesi projesine 1 CPU ve 2 gb ram’li bir sunucu ile başladığını düşünelim. İlerleyen zamanlarda bu donanım müşteriye yetmemeye başladığında, web sitesinin yayın yaptığı fiziksel sunucunun desteklediği ölçüde bir upgrade yapılabilirdi. Bu upgrade sırasında, CPU ve bellek ekleme süresine bağlı olarak hizmetin kesintiye uğrama süresi yaklaşık olarak 20-30 dk arası değişirdi. Fakat sanallaştırma sayesinde, bu upgrade işlemi 5 dk içinde yapılabileceği gibi kullanılan sanallaştırma yazılımına bağlı olarak sunucu çalışır haldeyken de yapılabilmektedir. Bu sayede hem insan/iş gücü azalmış olurken, hem de servis kesintisi minimum seviyeye indirilmiş olacaktır. Avrupa’da bazı bulut bilişim hizmetinin verildiği veri merkezlerinde hiç insan çalışmadığını biliyor muydunuz? Bu nedenle bulut bilişime esnekliktir dememiz yanlış olmayacaktır.

Başka bir örnek ile devam edelim. İşlettiğiniz veri merkezinizde bulunan sunucuların ne kadar işlemci, bellek ve depolama alanı kullandığını biliyor muydunuz? Yapılan bir araştırmaya göre çoğu sunucunun, sahip olduğu işlemcisinin ortalama olarak sadece %10’unu kullandığı görülmüştür. Bu da veri merkezinizdeki çoğu sunucunun %90 CPU gücünün boşa gittiği anlamına gelmektedir. En basit haliyle anlatacak olursak, bulut bilişim, %10 işlemci kullanan 10 sunucunun sanallaştırma sayesinde tek bir fiziksel makina üzerine toplanması sayılabilir. Böylece sahip olduğunuz fiziksel makinadan da maksimum verim elde etmiş olursunuz. Bu da bulut bilişime niçin verimliliktir dememizin nedenidir.

Günümüzde yüksek erişilebilirlik ciddi bir ihtiyaç haline gelmiş ve bir çok müşteri tarafından veri merkezi seçiminde önemli bir etken olarak görülmektedir. Bugün Ebay’in internet hizmetinin günde 1 dakikalık kesintiye uğramasının, şirkete ortalama 5.000 dolarlık zarar olarak geri döndüğünü biliyor muydunuz? [1] Bulut bilişim sayesinde, sunulan servisleri maksimum erişilebilir duruma getirebilirsiniz. Bugün en hızlı parça değişim garantisine sahip bile olsanız, fiziksel bir sunucuda oluşabilecek bir donanımsal arızanın giderilerek, servislerinizin yeniden aktif hale getirilebilmesi en az 15 dakika sürecektir. Bulut bilişimde ise fiziksel donanımdan bağımsız olarak çalışma mümkün olduğu için donanım arızaları, servislerde bir kesintiye neden olmayacaktır. Bu yüzden bulut bilişime yüksek erişilebilirlik de diyebiliriz.

Tüm bu avantajların yanında, sanallaştırma sayesinde tek bir fiziksel sunucu üzerine birden fazla servisin toplanabilmesi, soğutma, elektrik ve barındırma maliyetlerinde ciddi karlılık demektir.

Kaynaklar:
1. http://files.shareholder.com/downloads/ebay/1136100493x0x435896/9bd99676-b782-4784-87de-2899abe14a6d/eBay_Q42010EarningsRelease_Draft011911_FINAL.pdf