search
Categories
Sponsors
VirtualMetric Hyper-V Monitoring, Hyper-V Reporting
Archive
Blogroll

Badges
MCSE
Community

Cozumpark Bilisim Portali
Posted in Virtual Machine Manager | No Comment | 7,002 views | 30/09/2009 17:36

Why hosting companies need to limit bandwidth usage on Hyper-V servers? I can give you some answers. Nowadays, all website owners looking for cheap servers and high bandwidth limits to host their websites on dedicated environments. Because it’s safer and easier to manage. If you are looking for a cheap server, then virtual dedicated servers are the best option for you. But they also want high speed connection for their servers. Today, 100 mbit connection speed is a starter level for vps servers and it’s up to 1 gbit. So,

1) Customer has a huge web space because he has a virtual server. (like 30 gb for w2k3 or 40 gb for w2k8)
2) Customer has a light speed internet connection. (100 mbit or 1 gbit)

If you give that two options to a customer,

1) They use their web spaces and internet connections for file transfer purposes and that means so much bandwidth consume. We can’t afford that at low prices.
2) If X uses all of the bandwidth, then Y who is on the same server suffers from low speed connection and that decrease our service quality.

So If we limit their montly bandwidth usage, they use what they have. But If we can’t, they can abuse service and decrease our service quality. All Virtualization softwares except Hyper-V, support limiting bandwidth usage. I hope we see same feature at Hyper-V soon.


Posted in Data Protection Manager | No Comment | 3,586 views | 30/09/2009 04:59

SysCnt-DPM2010_h_rgb_3

Uzun zamandır aldığım en sevindirici haberlerden bir tanesi kuşkusuz Data Protection Manager 2010’un bugün Beta sürümünün yayınlanması oldu. Aynı küçük bir çocuğun ilk oyuncağına kavuşması gibi bir şey olacak benim için. Uzun zamandır DPM 2010’u kucaklayabilmek için bekliyordum. İlk işim Radore Vxeon performans serisi sunucularımız üzerine Beta sürümünü kurmak olacak.

Şuan iç yapımızda Microsoft Exchange Server 2010 ve Forefront Threat Managment Gateway (aka ISA 2010) kullanmaktayız. Sanırım Data Protection Manager 2010 (aka Zinger), şirket içindeki üçüncü Beta uygulamamız olacak. Her ne kadar Microsoft yapıya dahil etmemizi tavsiye etmese de FTMG’yi dahil etmekte bir problem görmedik açıkcası. En önem verdiğim noktalardan bir tanesi, Powershell ile DPM’i ne kadar etkin bir şekilde kullanabilecek olmamız. Eğer Powershell ile kolay bir şekilde yönetimi sağlayabilirsek, herkes için mükemmel olacak demektir. DPM 2010’un yeni gelen özelliklerini ve download linkini sonraki yazılarımda paylaşacağım.


Posted in Hayattan | 7 Comments | 15,767 views | 29/09/2009 02:34

Facebook üzerinde yayınladığınız sitenize ait bağlantılarda, saçma sapan önizleme resimleri görüntüleyebilirsiniz. Bunun nedeni önizlemede kullanılması için bir resim bağlantısı girmemenizdir. Dolayısıyla siteniz üzerindeki herhangi bir resim alınarak, önizlemede kullanılacaktır. Facebook’ta istediğiniz resmin çıkmasını istiyorsanız, aşağıdaki kodu sayfalarınıza eklemeniz gerekiyor.

<link rel="image_src" href="http://www.yusufozturk.info/thumb.png" />

WordPress kullanıyorsanız, Header’e ekleyerek, tüm sayfalarda yukardaki kodun çıkmasını sağlayabilirsiniz.


Posted in Hayattan | 3 Comments | 8,975 views | 29/09/2009 01:45

Bugün Radore’ye yeni katılan arkadaşlarımıza, Cisco üzerinde nasıl Vlan oluşturabileceklerini göstermeye çalıştım. Arkadaşlara anlattıklarımın özetini buraya eklemek istedim. Hem blog için güzel bir yazı olur, hem de belki bilmeyen birileri çıkar da bilgi sahibi olur. Adım adım anlatmayı uygun gördüm.

1) telnet IP_Adresi
Öncelikle Cisco üzerinde oturum açıyoruz. Oturum için tabiki Putty vs. kullanmıyoruz, Windows 7’mizin CMD ekranından “Telnet IP_Adresi” şeklinde switch’imize bağlanıyoruz.

2) >> Enable
Enable komutu ile girişimizi tamamlayarak, Vlan oluşturmaya başlayabiliriz.

3) >> Sh run
Sh run ile Vlan listemizi gözden geçiriyoruz ve uygun bir Vlan numarası belirliyoruz.

4) >> Vlan Database
Belirlediğimiz Vlan’ı yaratabilmek için Vlan Database’e girmek zorundayız.

5) >> Vlan 999
Bu adımda Vlan’ı yaratmış olduk. Eğer Added yazısını gördüysek, hayat güzel demektir.

6) >> Exit
Vlan Database’den çıkış yaparak, ana pencereye düştüm.

7) >> Conf t
Yapılandırmaya başlıyorum.

8) >> int vlan 999
Ayarlama yapmak istediğim Vlan içersine giriyorum.

9) >> Desc vl-yusufozturk.info
Opsiyonel. Yarattığım Vlan’a tanımlayıcı bir isim veriyorum.

10) >> ip add 10.10.10.1 255.255.255.0
Burada ip bloğunu ekliyoruz fakat ip olarak gateway ip’sini yazdığımıza dikkat edin.

11) >> ip add 10.10.20.1 255.255.255.0 sec
Bu şekilde Vlan’ıma second ip de ekleyebilirim. Böylece farklı bloklardan ip adresleri kullanılabilir.

12) >> exit
Vlan tablosundan çıkış yaptım.

13) >> exit
Conf t tablosundan çıkış yaptım.

14) >> wr mem
Yaptığım değişiklikleri kaydettim.

15) >> exit
İşlemleri sonlandırarak, Switch’ten çıkış yaptım.

İşte size 15 adımda Cisco Switch’te Vlan yapılandırması. Kolay gelsin.


Posted in Hayattan | 4 Comments | 4,530 views | 29/09/2009 00:14

Cumartesi günü Radore, Metrocity AVM’deki yeni veri merkezine taşındı. Taşınma ile ilgili kişisel notlarım:

* Yaklaşık 30 saat hiç uyumadım. Switch configure ederken bir kaç kez dalıp, rüyamda Fatih’i gördüğümü hatırlıyorum. Rüya olduğunu düşünüyorum çünkü Fatih, bir kaç saat önce ofisten ayrılmıştı ya da o bir rüyaydı. Tabiki Fatih yerine Giz’in gülüşünü görmeyi tercih ederdim.
* 4 adet Cisco 2950, 2 adet Cisco 3560G configure ettim, 150’nin üzerinde Vlan açtım, 1500’ün üzerinde ip adresi ekledim. Kaç defa “Sh run” yazmak zorunda kaldığımı hatırlayamıyorum.
* 1 adet Cisco 3560G bozdum. Yeniden yapılandırdık. Herhangi bir kesintiye neden olmadı, sadece iç yapıdan erişimimiz kesildi. Sanırım Switch’i bozarken şuurum açık değildi :)
* 15’in üzerinde sunucunun bağlantı sorununu çözmeye çalıştım.
* Cevapladığım destek talebi ve telefon sayısını hatırlayamıyorum bile..
* 10 bardaktan fazla kahve, 15 bardağa yakın gazoz ve 2 şişe ayran tükettim. Evet, ayranlar tam bir hataydı..
* 30 saat içersinde sadece 2 dürüm yemiştim. Köfteli olan güzeldi baya :)

Çok yoğun, stresli, uykusuz ve aç bir gündü benim için. Fakat heyecanlı ve hayatımda zevk alarak geçirdiğim bir kaç günden bir tanesiydi. Sanırım 30 saat içersinde uyumamanın nedeni bu olabilir. Aralardaki iç geçmeler sırasında biraz sıkılmış olabilirim :) Fakat yeni DC çok güzel oldu..


Posted in Windows Server | No Comment | 2,618 views | 22/09/2009 22:15

Bugün Windows HPC için büyük bir gün. Microsoft, Supercomputing alanında ciddi bir yeri bulunan ISC’yi satın alarak Star-P’yi Windows HPC Server’a entegre etmeye çalışıyor. Böylece Top500 Süper Bilgisayarlar sıralamasında HPC Server’ın üst basamaklara çıkması mümkün olabilecek. 2008 yılındaki listede, 10. sırada yer alan Windows HPC server, 2009 listesinde 15. sıraya gerilemişti. Fakat ISC’yi satın alarak, teknolojisini kendi teknolojisi ile birleştirmesi, tüm dengeleri değiştirebilir.

Yukardaki bağlantıdan, Microsoft’un Star-P kullanıcıları için belirlemiş olduğu ajandayı görebilirsiniz. Ayrıca Star-P’nin HPC’ye entegre edilmesiyle birlikte, Windows’un Cluster uygulamalarındaki performansı ve güvenilirliği ciddi ölçüde artış gösterecektir.


Posted in Exchange Server | No Comment | 3,972 views | 22/09/2009 12:50

Microsoft Exchange Server 2010 için RTM tarihi henüz açıklanmadı fakat gelecek ay çıkması söylentiler arasında. Zaten uzun bir süredir Beta olarak indirilebilir durumda olan Exchange’in RTM’e geçmemesi için hiç bir neden göremiyorum. Hosted Exchange için tercih sebebi olabilecek Exchange Server 2010 için benim ön gördüğüm bir tarih var: 20.10.2009 :) Gelecek ay çıkacağını biliyoruz. O halde 2010 şeklinde bir tarih olması, Exchange için çok hoş olur diye düşünüyorum. Eğer 20.10.2009’da ürün çıkacak olursa, artık Microsoft tarafından bana bir Zune HD hediye edilir galiba :P