search
Categories
Sponsors
VirtualMetric Hyper-V Monitoring, Hyper-V Reporting
Archive
Blogroll

Badges
MCSE
Community

Cozumpark Bilisim Portali
Doğalgaz Tesisatı ile ilgili yararlı bilgiler – Bölüm 1
Posted in Dogalgaz Tesisati | 1 Comment | 22,859 views | 12/10/2009 14:17

Gaz Tesisatı ile ilgili işinize yarayacak bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.

1) Rusya’dan bize gelmekte olan doğalgaz 70 bar ile çıkış yapar. Türkiye içine geldiğinde 20-25 bar’lara kadar düşüş gerçekleşir. Sokaklarda bulunan doğalgaz borularında, gaz basıncı 1-4 bar arası değişmektedir. Servis kutusuna 21 mbar ya da 300 mbar olarak iki farklı basınçta gaz dağıtımı yapılır.

Buradan şu soru gelebilir: Neden servis kutusunda iki farklı basınç değeri var?

Nedeni aslında ihtiyaçlarımızdır. Günümüzde kullandığımız şohben ve fırın gibi ev araçları, 21 mbar basınç değerine uygun olarak çalışmaktadır. Evler için 21 mbar gaz girişinin herhangi bir problemi olmayacaktır. Yalnız kazan kullanan binalarda, bu basınç değişiklik gösterir. Kazanlar 40 mbar, 50 mbar ya da 100 mbar arası gaz basıncına ihtiyaç duyarlar. Servis kutusuna gelen 21 mbar, bu kazanların ihtiyaçlarını karşılamayacağı için 300 mbar olarak standart belirlenmiştir. 50 mbar kullanan bir kazana gelen 300 mbar basınç, kazan üzerinde bulunan Regülatör ile istenilen basınç değerine düşürülür.

2) Dairelerimizin önünde bulunan körüklü sayaçlar, hacimsel debiyi ölçer. Gazın kütlesel debisinin, sayaçlar üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır.

Burdan da şöyle bir soru gelebilir: Peki merak ettiğim bir konu var. Madem sayaçta hacimsel debi ölçülüyor, sayacın bulunduğu ortam soğuk olursa, ödeyeceğim fatura da ona göre düşer mi?

Gülerim ben buna haeuahea. Evet çok doğru. Madem sayaçlarda hacimsel debi ölçülüyor ve biliyoruz ki hacimsel debi sıcaklığa göre değişiklik gösteriyor, o zaman doğalgaz sayacının bulunduğu bölgeyi soğutursak, ödeyeceğimiz fatura da buna bağlı olarak düşecektir. Tabiki siz böyle bir şey yapmayın, günah günah! Yalnız hiç sevmediğiniz karşı komşunuzun sayacını biraz ısıtarak, ona daha fazla fatura getirebileceğinizi düşündünüz mü? Yalnız fazla ısıtmayın, tüm binayı havaya uçurabilirsiniz :D


Comments (1)

v. avcu

August 1st, 2017
10:32:12

teşekkürler. belki küçük bir bilgi görünğmünde ama doğalgaz projelendirme eğitimi almamış biri için önemli.projelendirme dökümanlarına baktım. belki dikkatlide bakmamışım. ama bu bilgiye rastlamadım.
tekrar teşekkürler.



Leave a Reply